Dnešný deň múzeí zdôrazňuje bolestnú minulosť ako cestu k zmiereniu

18.05.2017 Celý región

Paríž/Moskva 18. mája (TASR) - "Bolestné dejiny a múzeá: povedať nevýslovné v múzeách" - to je v roku 2017 téma Medzinárodného dňa múzeí. Pripadá na 18. mája, vyhlásila ho Medzinárodná rada múzeí v roku 1977 v Moskve a pripomína sa od roku 1978. Okolo termínu Medzinárodného dňa múzeí sa koná aj Európska noc múzeí. V tomto roku sa 20. mája uskutoční jej 13. ročník, zapoja sa do nej aj mestá na Slovensku.

Medzinárodná rada múzeí (International Council of Museums, ICOM) na svojej webovej stránke zdôraznila, že tohtoročná téma Medzinárodného dňa múzeí poukazuje na úlohu múzeí, ktoré sa môžu stať miestami obnovenia mieru vo vzťahoch medzi národmi. Zároveň naznačuje, ako akceptovanie bolestnej minulosti sa stáva prvým krokom pre spoločnú budúcnosť pod znakom zmierenia.

V roku 2016 sa do Medzinárodného dňa múzeí pripojilo aktivitami 35.000 múzeí v 145 krajinách sveta, pripomenula ICOM.

Rozhodnutie o založení Medzinárodného dňa múzeí prijali na základe iniciatívy sovietskej delegácie účastníci zasadnutia XII. Generálnej konferencie Medzinárodnej rady múzeí 18. mája 1977 v Moskve. Rezolúciu o ustanovení 18. mája za Medzinárodný deň múzeí podporilo 108 národných komitétov. Hlavným cieľom tohto kultúrneho sviatku je upriamiť pozornosť verejnosti na spoločenský význam múzeí v živote každého jednotlivca i spoločnosti.

ICOM pri príležitosti sviatku múzeí vyzýva na prípravu akcií s tým, aby sa väčšmi podporovala činnosť týchto stánkov kultúry a zároveň sa majú čoraz viac otvárať verejnosti. Súčasne treba predstaviteľom verejného a politického života pripomínať ich úlohu pri rozvíjaní múzeí i múzejníctva.

V súvislosti s aktivitami organizovanými na Medzinárodný deň múzeí ICOM podčiarkuje aj dôležitosť mediálnych kampaní v rôznej podobe.

Sviatok sa má stať aj príležitosťou, aby sa v termíne čo najbližšie k 18. máju navrhovali, schvaľovali, vysvetľovali, prípadne začali uplatňovať legislatívne normy týkajúce sa múzeí a inštitúcií kultúrneho či národného dedičstva.

ICOM je medzinárodná organizácia múzeí a ich odborných pracovníkov. Usiluje sa zaistiť ochranu národného i medzinárodného kultúrneho dedičstva i informovať verejnosť o potrebe zachovania tohto dedičstva. Založená bola v roku 1946 ako mimovládna organizácia v asociačnom vzťahu s Organizáciou Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO).

ICOM má konzultatívny štatút pri Sociálnom a ekonomickom výbore OSN. Sídli v Paríži v Dome UNESCO.

Podporiť význam Medzinárodného dňa múzeí si pred 13 rokmi vytýčilo Francúzsko iniciatívou Európska noc múzeí. Uskutočňuje sa pod patronátom Rady Európy. Cieľom je v maximálnej miere prezentovať kultúrne dedičstvo, poukazovať na význam jeho záchrany a ochrany aj formou kultúrnej výmeny, ako aj na význam šírenia informácií o kultúrnej rozmanitosti jednotlivých regiónov Európy. Na Slovensku je Európska noc múzeí známa pod názvom Noc múzeí a galérií.
 

Vyberte región